Zariaďovanie nového bývania je pre mnohých obdobím radosti, plné špekulovania a premýšľania, ako všetko spraviť presne podľa svojich predstáv. Kúpa nehnuteľnosti a jej prípadná rekonštrukcia nám však dá finančne zabrať. Človek je, našťastie, tvor vynaliezavý a keď chce, vie si aj za málo peňazí urobiť nádherné hniezdočko. Nechajte sa inšpirovať!

Posteľ z paliet

Všetci sa asi zhodneme, že kvalitný spánok je základ. Chvíľku sa dá spať aj na matraci položenom len tak na parketách, ale uznajte, že vstávanie nie je dvakrát pohodlné. Posteľ je stredobodom každej spálne a je fajn, keď dobre vyzerá.

Klasikou za minimum peňazí je paletová posteľ. Drevo si môžete ľubovoľne namoriť a nafarbiť, aby sadlo do štýlu vašej spálne. Palety poslúžia na jednoduchú verziu postele, ale môžete si z nich urobiť aj predné či zadné čelo na opieranie alebo dokonca nočné stolíky. Niekto rád spí vysoko, vtedy na seba jednoducho dáte dve „poschodia“ paliet a vybavené. Nenáročné, funkčné, odolné a hlavne lacné!

Ak potrebujete v spálni extra úložný priestor a ste trošku šikovnejší, dokážete si z paliet vytvoriť perinák alebo priestor, kam vsuniete krabice.

Keď stolík už nie je stolík

V obývačke je centrom diania pohovka. Nuž, nebudeme vám klamať, prerobiť v bazári kúpený gauč nie je žiadna sranda. No ak ste fakt šikovní a dokážete si ušiť nové čalúnenie, môžete mať za málo peňazí originálny dizajnový kúsok. Výsledky môžu byť ohromujúce.

V obývačke sú aj iné veci, ktoré sa dajú prerobiť. Napríklad starý stolík, ktorý by ste u starej mamy alebo v internetovom bazári prehliadli, môže dostať nový život. Ak máte stolík, ktorý je dosť pevný na sedenie, urobte si z neho čalúnený otoman alebo lavičku. Na internete nájdete presné návody, ako postupovať a obohatiť svoju obývačku o originálny kúsok.

Brúska, šmirgeľ a ušetrené eurá

S čalúnením či bez čalúnenia, staré stoličky je škoda vyhadzovať. Samozrejme, skontrolujte, či nie sú prelezené červotočom, ale inak vám nič nebráni popustiť uzdu fantázii. Ale aj s červotočom sa dá zatočiť. Stačí pogúgliť.

Kvalitné nové stoličky stoja tak od 50 eur za kus, a keď ich potrebujete do kuchyne štyri a ďalšie kusy do iných častí bytu či domu, pekne sa buchnete po vrecku. Radšej sa poškriabte za uchom, kúpte brúsku, šmirgeľ, farbu a pustite sa do práce. Mimochodom, ak je sedadlo spráchnivené, môžete si ho vypliesť. Napríklad starými opaskami, ktoré nakúpite v secondhande. Skvelé, že?

Nový život starých vecí

Staré komody, skrinky, kredence  vedia byť pastvou pre oči! Stačí im pretrieť fasádu, dožičiť veselé farby a budú vám s radosťou slúžiť a zútulňovať priestor ďalšie roky.

Zo starého kredenca si môžete urobiť napríklad dizajnový bar alebo vinotéku. Zo starých skriniek môžete povyťahovať zásuvky a vznikne vám knižnica. Z komody si môžete urobiť odkladací priestor na topánky kombinovaný s lavičkou. Fantázii sa medze nekladú.